İşyerinde Mobbing: Tanımlar, Tipler ve Sıklıkla Karşılaşılan Durumlar

İşyerinde mobbing, bir kişinin işyerinde sistematik ve sürekli olarak maruz kaldığı haksız, ayrımcı ve saldırgan davranışlarla karşılaşması durumunu ifade eder. Bu tür davranışlar, genellikle güç dengesizliği olan durumlarda gerçekleşir ve kişinin duygusal ve psikolojik sağlığını olumsuz etkileyebilir. İşyerinde mobbingin tanımları, tipleri ve sıklıkla karşılaşılan durumlar şunlardır:

Tanımlar:

İşyerinde mobbing, bir kişinin ya da bir grup kişinin bir diğer kişiyi ya da grupları sürekli olarak hedef alması ve taciz etmesidir.
Mobbing, psikolojik şiddet olarak da adlandırılır ve kişinin maruz kaldığı bu tür davranışlar, işyerindeki ortamı zehirleyebilir.
Mobbing, bireyin kendine olan saygısını, iş performansını, iş memnuniyetini ve genel yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.

Tipler:

Kişisel Taciz: Kişisel taciz, bir kişinin diğer bir kişiye karşı bireysel olarak yürüttüğü saldırgan ve haksız davranışlardır. Bu tür tacizler genellikle alay etme, hakaret etme, dedikodu yapma gibi davranışları içerir.

Profesyonel Taciz: Profesyonel taciz, işle ilgili konularda saldırganlık içeren davranışlardır. Bu tür tacizler genellikle işe ilişkin sorumlulukları engelleme, işi sürekli olarak eleştirme, işi yapma yeteneğini sorgulama gibi davranışları içerir.

Sosyal İzolasyon: Sosyal izolasyon, kişinin diğer iş arkadaşları veya ekip üyeleri tarafından dışlanması veya reddedilmesidir. Bu tür tacizler genellikle kişinin işyerindeki sosyal ilişkilerini etkileyerek yalnız hissetmesine neden olur.

Sıklıkla Karşılaşılan Durumlar:

Sürekli olarak eleştirilmek veya küçük düşürülmek.
Dedikodu ve dedikodu yayma.
İşe ilişkin bilgilerin gizlice değiştirilmesi veya saklanması.
Görevlerin verilmemesi veya iş yükünün artırılması.
İşyerinde sürekli olarak dışlanma ve yalnız bırakılma.
Tehdit, şantaj veya fiziksel taciz gibi daha ciddi saldırgan davranışlar.

İşyerinde mobbingin yaygınlığı, işyerinin kültürüne, çalışanların ilişkilerine ve yönetimin tutumlarına bağlı olarak değişir. Ancak, mobbingin yaygın bir sorun olduğu ve birçok işyerinde karşılaşılan bir durum olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, işyerlerinde mobbingi önlemek ve işyerinde sağlıklı bir çalışma ortamı sağlamak için işyeri yöneticilerinin ve çalışanların bu konuda duyarlı olması ve gerekli önlemleri alması önemlidir.