ICP-OES ve ICP-MS Analizleri

ICP-OES ve ICP-MS, kimyasal analizlerde yaygın olarak kullanılan iki önemli tekniktir.

ICP-OES: Inductively Coupled Plasma Optical Emission Spectroscopy (Manyetik Bağlı Plazma Optik Emisyon Spektroskopisi)
ICP-OES, manyetik bağlı bir plazma kullanarak örnekteki elementlerin belirlenmesini sağlayan bir analiz tekniğidir.
Örneğin atomları, yüksek sıcaklıkta bir plazmada iyonize olur ve optik emisyon spektroskopisi kullanılarak bu iyonların karakteristik emisyonları ölçülür.

ICP-MS: Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (Manyetik Bağlı Plazma Kütle Spektrometresi)
ICP-MS, manyetik bağlı bir plazma kullanarak örnekteki elementlerin belirlenmesini sağlayan bir analiz tekniğidir.
Örneğin atomlar, iyonize olduktan sonra bir kütle spektrometresi kullanılarak kütle-yük oranları ölçülür, bu da örnek içindeki elementlerin belirlenmesine olanak sağlar.

ICP-OES ve ICP-MS, çeşitli uygulamalarda kullanılır, özellikle çevre analizlerinde, gıda güvenliği kontrollerinde, metalurjik çalışmalarda, biyomedikal araştırmalarda ve daha birçok alanda elementel analizlerde yaygın olarak tercih edilir.