Hukuk Alanında Herkesin Tanıması Gereken İngilizce Terimler

Hukuk, günlük yaşantımızın birçok yönünü etkileyen ve herkesin en azından temel düzeyde anlaması gereken bir alandır. Özellikle günümüzde küreselleşmeyle birlikte, hukukun uluslararası boyutu da giderek önem kazanmaktadır.

İşte, hukuk alanında herkesin tanıması gereken İngilizce terimler:

Jurisdiction: Jurisdiction, bir mahkemenin yargı yetkisini ifade eder. Her mahkeme belirli bir coğrafi alan veya belirli türde davalarla ilgilenir.

Plaintiff: Plaintiff, davacı veya dava açan tarafı ifade eder. Bir hukuk davasında, davacı, iddia ettiği hakları veya talepleri korumak için mahkemeye başvurur.

Defendant: Defendant, davalı veya dava edilen tarafı ifade eder. Bir hukuk davasında, davalı, davacının iddialarına karşı savunma yapar.

Evidence: Evidence, bir davada kullanılan kanıtları veya delilleri ifade eder. Mahkemeye sunulan belgeler, tanıkların ifadeleri ve diğer tüm bilgiler kanıt olarak kabul edilebilir.

Verdict: Verdict, bir mahkeme kararının sonucunu ifade eder. Mahkeme, davayı inceledikten sonra, davalı veya davacı lehine bir karar verir.

Appeal: Appeal, bir mahkeme kararına karşı yapılan itirazı ifade eder. Bir taraf, mahkeme kararına katılmazsa veya karardan memnun değilse, bir üst mahkemeye başvurarak itiraz edebilir.

Trial: Trial, bir davada kanıtların sunulduğu ve tarafların argümanlarını ileri sürdüğü süreci ifade eder. Bir davada, tarafların iddialarını kanıtlamak için mahkemeye gittikleri aşamadır.

Plaintiff's Attorney: Plaintiff's Attorney, davacı tarafın avukatını ifade eder. Davacı avukatı, müvekkilini mahkemede temsil eder ve davasını savunur.

Defendant's Attorney: Defendant's Attorney, davalı tarafın avukatını ifade eder. Davalı avukatı, müvekkilini mahkemede temsil eder ve savunma yapar.

Settlement: Settlement, bir davanın mahkeme süreci olmadan taraflar arasında anlaşmayla sonuçlanmasıdır. Taraflar, davanın dışında bir çözüm bulmak için müzakere ederler.

Bu temel hukuk terimlerini bilmek, hukuki süreçlerde ve tartışmalarda daha bilinçli olmanıza yardımcı olabilir. Hukuk, karmaşık bir alan olmakla birlikte, bu temel terimlerle başlamak, konuya olan aşinalığınızı artırabilir ve hukukla ilgili konuları daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.